Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бизнес в умния град

Vivacom: Готови сме за 5G

Телекомите вероятно ще получат постоянни лицензи за честотите за новите мрежи през първата половина на 2020 г.

Vivacom: Готови сме за 5G

Снимка: Vivacom

5G мрежата на българската телекомуникационна компания Vivacom е готова, а компанията демонстрира три нейни приложения чрез виртуален учебен час, концерт, в който изпълнителите се намираха в различни точки на София, и чрез стрийминг във виртуална реалност.

Нещо повече, България прави важна крачка напред към новото поколение мрежи - регулаторите подсказаха, че скоро можем да очакваме и официално освобождаване на радиочестотите, необходими за целта.

В първото полугодие на следващата година се надявам вече лицензите на телекомите да бъдат постоянни“, коментира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. В момента телекомуникационните компании у нас, включително и Vivacom, разполагат с временни лицензи, в които да тестват мрежите си.

Властите разкриха, че са готови да се ангажират с действия, които да помогнат на телекомуникационния сектор да направи по-бързо крачката към 5G, така че страната да не закъснее спрямо останалите европейски държави. Министърът на транспорта и съобщенията Росен Желязков разкри, че държавата ще помогне като намали разходите за радиочестотния спектър.

„От друга страна, ще намалим административната тежест за разполагането на новите базови станции“, обясни още той.

С този ангажимент държавата дава сигнал, че се решава проблемът със строителното законодателство, който забавяше работата по отделните базови станции с по минимум шест месеца за всяка от тях. Досега това беше една от ключовите пречки пред въвеждането на 5G у нас, тъй като за обновяването на всяка от тези станции вече няма да е необходим отделен лиценз, за който се чака между половин година и две години.

Същевременно правителството обеща да работи по-активно и за защитата на новото поколение мрежи. "Нашата задача като правителство е да осигурим надеждни правила и гаранции за киберсигурността. Търсят се, разбира се, общоевропейски решения на предизвикателствата с оглед на трансграничния характер на мрежите. Търсят се също така решения, които да предизвикат до края на годината държавите членки съвместно с Европейската комисия и Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност да подготвят т.нар. инструментариум за минимизиране на рисковете“, коментира вицепремиерът по икономическа и демографска политика Мариана Николова.

От 4G в 5G – значение за бизнеса и умните градове

По думите на главния технически директор на Vivacom Радослав Златков старото и новото поколение мрежи се различават по няколко показателя. На първо място 5G мрежата е значително по-бърза от 4G мрежата. Освен това при 5G капацитетът е по-голям и ще има възможност за работа на много повече свързани устройства. На трето място е скоростта, с която мрежата реагира – при 5G тя ще е значително по-бърза.

„Вече имаме изградена инфраструктура. Имаме много добре избрани сайтове за телеком оборудване. Имаме централни офиси, които са свързани с електропреносната мрежа. Vivacom има много добра оптична мрежа. Всичко това ще бъде използвано“, обясни Златков.

Той подчерта, че 5G мрежите и възможността да се събира огромно количество информация от различни устройства чрез сензори и датчици ще помогне за трансформацията на различните индустрии, а „компаниите ще могат да взимат правилните решения тогава, когато трябва“.

Една от посоките, в които ще бъде особено полезна 5G мрежата, е за интегрирането на решения за умни градове.

„И със съществуващите в момента технологии можем да предоставяме различни решения за умни градове например. Vivacom има платформата Smart City. Освен това даваме възможност за видеонаблюдение, за наблюдение на трафика, умно паркиране, умно сметосъбиране, измерване на чистотата на въздуха. С навлизането на все повече устройства необходимостта от бърза реакция ще направи използването на 4G мрежите невъзможно за всичко това. Тогава имаме нужда от 5G мрежи“, категоричен е Златков.

По думите на Росен Желязков умният град няма да е просто използване на технологии, а възможност те да се ползват „по начин, който ще бъде в полза на жителите, по един природосъобразен начин и по един устойчив начин, а за това наистина трябва добра инфраструктура“.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от